Προστατέψτε τα δεδομένα σας / Πως να φτιάξετε ένα ισχυρό password

Όσο περνάει ο καιρός τόσο σιγουρεύομαι πόσο χαζός αδαής είναι ο μέσος Έλληνας χρήστης διαδικτύου, γιατί μόνο αδαής μπορεί να χαρακτηριστεί κάποιος που βάζει σε κίνδυνο τα προσωπικά του δεδομένα μόνο και μόνο γιατί βαριέται να βάλει ένα password (κωδικό ασφαλείας) της προκοπής χμμμ η μήπως δεν γνωρίζει να βάλει ένα σωστό password;;; Μάλλον το δεύτερο!

Ακούω πολλές φορές να λένε φίλοι και γνωστοί «σιγά μωρέ εμένα θα χακάρει άλλη δουλειά δεν έχει ο χάκερ;;;» Όοοοχι δεν θα συνεχίσω άλλο με την εισαγωγή της παράνοιας μπορώ να γράφω μέχρι να παγώσει η κόλαση για αυτά που ακούω και βλέπω κάθε μέρα όπως «έβαλα το όνομα του σκύλου μου για password στο facebook, μα πως το βρήκε;;;» ή το “maria1999” κλπ! Όσο και αν σας φανεί υπερβολικό τα passwords σας είναι εξίσου σημαντικά με τα κλειδιά του σπιτιού σας. Φανταστείτε λοιπόν κάποιος να βρει το password μόνο του email σας, με βασικές γνώσεις χρήσης διαδικτύου θα μπορεί να κάνει ανάκτηση, να δημιουργήσει δηλαδή νέους κωδικούς για πολλούς λογαριασμούς και μέχρι να το πάρετε χαμπάρι η ζημιά θα έχει ήδη γίνει, σίγουρα δεν θα θέλατε κάτι τέτοιο να μην μιλήσουμε φυσικά για παραβίαση e-banking!

Οπότε πάμε να δούμε τα πολύ σοβαρά λάθη που κάνουν πολλοί και πως να δημιουργήσουμε ένα σωστό κωδικό για να μην σας “παραβιάσουν” ποτέ:

1. Δεν βάζουμε ποτέ και πουθενά “πρόχειρα” password, σε αυτή την λίστα μπορείτε να δείτε τα 25 χειρότερα password του 2016, αν έχεις κάποιο από αυτά άλλαξε το αμέσως.

Μερικά από αυτά είναι τα παρακάτω:

– 123456
– password
– 12345678
– qwerty
– 12345
– welcome
– login
– 11111
– google
– 666666

2. Ίσως το πιο σημαντικό και αφελές λάθος που κάνει ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό των χρηστών, είναι να έχει το ίδιο password παντού σκεφτείτε να έχετε μερικά σπίτια και να έχετε για όλα ένα κλειδί, σε περίπτωση που χάσεις δηλαδή το κλειδί θα πρέπει να αλλάξεις σε όλα τα σπίτια την κλειδαριά, δεν είναι και πολύ έξυπνο δεν νομίζετε;

3. Πολλοί βάζουν passwords που περιέχουν προσωπικές πληροφορίες, πληροφορίες πού μπορεί να γνωρίζουν και πολλοί άλλοι η πολύ εύκολα θα μπορούσαν να βρουν στα social media όπως την ημερομηνία γέννησης σας κλπ, πχ “panogiotis1988”, “19061989” η το όνομα του παιδιού σας, του συντρόφου, του σκύλου σας, την μάρκα του αυτοκινήτου σας η το όνομα του αγαπημένου τραγουδιστή σας!

4. Μη βάζετε λέξεις που υπάρχουν στο λεξικό, πολλοί νομίζουν ότι βάζοντας μια τυχαία λέξη είναι ασφαλής γιατί κανείς δεν μπορεί να την μαντέψει κάτι τέτοιο δεν ισχύει, η προστασία που έχετε είναι μηδενική, με το κατάλληλο εργαλείο από και έναν οικιακό υπολογιστή μπορεί να παράγει πάνω από 700 λέξεις ανά δευτερόλεπτο με αποτέλεσμα σε μερικές ώρες ο κωδικός σας να είναι άχρηστος. Απλά μην το κάνετε!

5. Τα τεράστια και δύσκολα passwords όπως για παράδειγμα το oPTTn%$$wWqp9#08n@b10@49pqN*!t!*Z είναι εξαιρετικά ισχυρό password, το οποίο ποτέ κανείς δεν θα μαντέψει και θα του πάρει-θεωρητικά- τρισεκατομμύρια χρόνια να τον “σπάσει” από έναν οικιακό υπολογιστή, σίγουρα όμως και εσείς δεν θα μπορέσετε να το θυμάστε και το πιο πιθανό είναι να το αποθηκεύσετε κάπου στον υπολογιστή σας και να το κάνετε αντιγραφή-επικόλληση, αυτό φυσικά για πολλούς λόγους δεν είναι ασφαλές.

6. Αντικατάσταση γραμμάτων με αριθμούς ας υποθέσουμε πως έχουμε ένα laptop lenovo και είχαμε την φαεινή ιδέα να χρησιμοποιήσουμε για κωδικό την μάρκα του λατρεμένου μας μηχανήματος δεν γράφουμε όμως lenovo αλλά l3n0v0 γιατί θεωρούμε ότι δεν θα το σκεφτεί κανένας, ε σας πληροφορώ λοιπόν ότι πρώτα οι hackers αντικαθιστούν τα γράμματα με αριθμούς και έχουν προβλέψει στα λογισμικά “σπασίματος κωδικών” τέτοιου είδους κόλπα.

Πως θα φτιάξετε ένα ισχυρό password

Αφού είδαμε όλα όσα πρέπει να αποφεύγουμε τώρα το ζήτημα είναι να δούμε πως θα δημιουργήσουμε ένα ισχυρό password το οποίο μάλιστα θα μπορούμε να θυμόμαστε και εύκολα στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο απλό από ότι πιστεύουν οι περισσότεροι.

1. Βάλτε κάποια φράση ή παροιμία με τον παρακάτω τρόπο. Είναι ένα εξαιρετικά δυνατό password που αν και περιέχει 35 χαρακτήρες είναι εύκολο να το θυμάσαι, κάντε μια δικιά σας παραλλαγή με αριθμούς σημεία στίξης και σύμβολα.

(T!.kane!s.g!ann!.kouk!a.sperno)100

Ένα άλλο password θα μπορούσε να είναι ένας συνδυασμός του ονόματος σας πχ Παπαδόπουλος με κεφαλαία και πεζά γράμματα, σύμβολα και αριθμούς, οι παραλλαγές μπορεί είναι άπειρες όποτε μην αντιγράψετε ακριβώς τον παρακάτω κωδικό σε περίπτωση που σας λένε Παπαδόπουλο 😉 😉 😉

P4p@d0POU10$

2. Τα passwords “φράσεις”είναι πολύ ισχυρά αλλά προφανώς είναι αδύνατο να έχουμε 10-20 passwords τέτοιου είδους για 10-20 λογαριασμούς και να θυμόμαστε ποια φράση αντιστοιχεί σε ποιόν λογαριασμό. οπότε χρειαζόμαστε ένα Password Manager ένα πρόγραμμα δηλαδή όπου καταχωρείς και αποθηκεύεις όλα τα passwords σου. Ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι το KeePass η το LastPass δημιουργήστε έναν λογαριασμό εδώ το εγκαθιστάτε κανονικά στον υπολογιστή σας και οι κωδικοί σας είναι πλέον πιο ασφαλείς καλό είναι ο κύριος κωδικός να είναι μια φράση όπως αναφέραμε παραπάνω.

Δείτε πόσο ισχυρό Password έχετε

Αφού κάνατε όλα όσα αναφέραμε τσεκάρετε πόσο ασφαλής είναι το password που έχετε επιλέξει στην σελίδα grc.com.

Ποτέ δεν είστε απόλυτα ασφαλείς

Δυστυχώς όμως όσο ισχυρά passwords και να έχουμε δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι οι λογαριασμοί μας είναι ασφαλείς, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να παραβιάσει κάποιος τους κωδικούς μας όπως τα πολλά είδη malware ή οι επιθέσεις τύπου Phishing, τα οποία θα αναλύσουμε σε επόμενο άρθρο.

Αν βρήκατε χρήσιμο το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!!!